, , ,

Na Nivou Vecih Drzava od Crne Gore – Trenerski Seminar Podgorica 2017

Peti trenerski seminar u organizaciji Udruženja košarkaških trenera Crne Gore i Košarkaškog saveza Crne Gore okupio je eminentne predavače koji svoje bogato iskustvo prenose crnogorskim trenerima za koje je učešće na seminaru obavezno za dobijanje licence za predstojeću sezonu. Na seminaru koji se organizuje u Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru u Podgorici, predavači su Svetislav Pešić, Vladimir Koprivica, Milan Minić, Žarko Vučurović, Zmago Sagadin, Vlade Đurović i Saša Grujić, a prisustvuje mu više od 100 crnogorskih trenera. Prvog dana seminara organizovana je konferencija za novinare, na kojoj su govorili predavači na seminaru, kao i predsjednik Udruženja i selektor reprezentacije Bogdan Tanjević. Jednoglasan zaključak je da je događaj okupio velika trenerska imena od kojih crnogorski stručnjaci mogu da dobiju mnogo savjeta i da prošire svoje znanje.

Ovo je sjajna prilika za naše trenere iz ne velikog broja klubova da napreduju, a ovakav seminar bi bio dovoljan i za veću zemlju, sa mnogo većim brojem jakih košarkaških centara – kazao je Tanjević.

Šampion svijeta sa reprezentacijom Jugoslavije 2002. godine, prvak Evrope sa Jugoslavijom 1993. i Njemačkom 2001, koji je sa Bosnom kao igrač bio prvak Starog kontinenta 1979. godine, Svetislav Pešić istakao je zadovoljstvo zbog činjenice da je prvi put učesnik trenerskih seminara u Crnoj Gori.

Odmah sam prihvatio poziv mog bivšeg trenera Bogdana Tanjevića i sada osjećam ogromno zadovoljstvo. Tu smo da, pred mladim trenerima, pružimo maksimum i pokušamo prenijeti i podijeliti što više znanja. Za mlade trenere ovo su prilike koje treba iskoristiti – kazao je Pešić.

Trener brojnih klubova među kojima je i Budućnost koju je vodio u najuspješnijem periodu najvećeg crnogorskog kluba Vlade Đurović, drugu godinu zaredom je učesnik trenerskog seminara u Crnoj Gori.

Bio sam prije mjesec dana u Rigi, na klinici u Estoniji koja je veća zemlja i bilo je prisutno oko 50 trenera, mnogo manje nego ovdje. To svjedoči da se ovdje više voli košarka, da se pogotovo mnogo radi sa mladima. Ovakav seminar je rijetkost, na Filipinima koji su velika košarkaška zemlja na klinike dođe jedan ili dvojica trenera, a ovdje mnogo stručnjaka, prava elita – kazao je Đurović.

Najuspješniji slovenački trener Zmago Sagadin kazao je da posebnu pažnju treba posvetiti radu sa mlađim igračima, jer u sportu kojim se uspješno bavio 37 godina, nema ništa ljepšeg od stvaranja i afirmacije mladih igrača.

Rado sam prihvatio poziv i lijepo je biti među prijateljima, ali i lijepo upoznati nove u svijetu košarke. U ovom sam poslu 37 godina, a sve je teže naći one spremne da slušaju i nauče. Ovo naše znanje se mora prenositi. U Evropi se generalno malo radi sa mladima, igrači od 22 ili 23 godine se i dalje računaju kao talenti, a na našem prostoru mladi dobiju priliku igrati i sa 16. I dalje se govori o fenomenu jugoslovenske košarke, a i dalje se naša struka prepoznaje – po selektiranju, individualnom radu… Nadam se da će razvoj struke doprinijeti smanjenju broja stranaca u klubovima, jer ništa u ovom poslu nema ljepše nego kad stvorite i afirmišete mladog igrača – kazao je Sagadin.

Proslavljeni kondicioni trener, profesor na beogradskom Univerzitetu Vladimir Koprivica koji je bio u stručnom štabu naše reprezentacije u periodu kada je na klupi ”crvenih” bio Duško Vujošević istakao je da je zadovoljan što se klinika organizuje na visokom nivou, uz učešće renomiranih evropskih stručnjaka.

Pamtim četiri godine rada u reprezentaciji kao divne. Srećan sam što se košarkaška klinika organizuje tako da se vodi računa o holističkom, sveobuhvatnom pristupu – pa treneri imaju priliku da čuju i nauče nešto o kondicionom treningu, ili ishrani.

U stručnom štabu naše reprezentacije na Eurobasketu u Litvaniji 2011. godine bio je Milan Minić, stručnjak za skauting koji sada tu poziciju obavlja u reprezentaciji Srbije.

Lijepo je biti među prijateljima, među njima ima i nekada protivnika sa sportskih terena, iz nekih velikih mečeva. Moja je tema vezana za skauting, što podrazumijeva i određenu psihološku procjenu trenera. Sa tim znanjem, mogu sa pravom istaći da nije čudo, što su upravo ovi ljudi trenerska elita – kazao je Minić.

Magistar sporta fizičkog vaspitanja Saša Grujić, koji je radio sa mlađim kategorijama moskovskog CSKA i bio pomoćni trener u moskovskom Dinamu, Lokomotivi iz Krasnodara, a koji je trenutno asistent selektora ruske reprezentacije, istakao je da je privilegija biti u društvu eminentnih predavača koji su u Podgorici.

Nakon godina rada sa mlađim kategorijama, sada sam pomoćni trener u Rusiji. Tu sam da prenesem, vjerujem, vrijedna iskustva, već sjutra na terenu – kazao je Grujić.

Žarko Vučurović u trenerskoj karijeri posebno se istakao u radu sa mladim igračima, a trenutno je koordinator mlađih selekciji u Mega Vizuri.

Kao neko ko prije svega radi sa mladima, privilegija je biti u ovakvom društvu velikih trenera. Prezadovoljan sam prvim iskustvima sa seminara i pokušaću da prenesem znanje što bolje mogu – kazao je Vučurović.